Smaki Wieliczki
Uczestnicy konkursu kulinarnego „Smaki Wieliczki” mieli za zadanie przygotować potrawę wielkanocną prezentującą tradycje kulinarne w domach wieliczan. Celami smacznej rywalizacji były m.in. rozbudzanie zainteresowań kulinarnych uczniów oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży.
Uczniowie klas integracyjnych mogli uczestniczyć w konkursie grupowo. Najwyższe miejsce zdobył zespół uczennic klasy 5a – Anna Krzemińska i Paulina Giżycka pod opieką pani Anny Giżyckiej, przygotowując zdrową wersję wielkanocnej babki. Gratulujemy uczestniczkom pomysłu, doboru składników i zaangażowania w wykonanie zadania.
Przepis na pyszną babkę prezentujemy poniżej, przypominając, że każde danie, ciasto można zmodyfikować tak, aby było nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.
Organizator – Dariusz Łamasz