:::: MENU ::::

Dzień Przyrodnika czyli „Wiem co jem”

  • Lis 26 / 2015
  • Możliwość komentowania Dzień Przyrodnika czyli „Wiem co jem” została wyłączona
Aktualności

Dzień Przyrodnika czyli „Wiem co jem”

5 listopada 2015 w naszej szkole odbył się Dzień Przyrodnika pod hasłem  „WIEM CO JEM”. Klasy I – III realizowały jeden z czterech scenariuszy lekcji, dotyczących tego tematu.

Klasa IIIa podjęła temat: Co zrobić z jedzeniem , żeby go nie zmarnować? Dzieci dowiedziały się, jak można przetwarzać produkty żywnościowe, aby przedłużyć czas ich przydatności do spożycia. Dzieci miały możliwość degustacji produktów suszonych, kiszonych i konserwowych.

Klasy Id i Ie zajmowały się tematem: Czy z każdej mąki powstanie chleb? Dzieci poznały różne rodzaje mąki i rodzaje chlebów z niej wypiekane, różne rodzaje dodatków wzbogacających walory smakowe i wartość odżywczą chleba. Uczniowie poznali również  proces produkcji chleba w piekarni i wspólnie z nauczycielami upiekli chleb w specjalnej maszynie. Na koniec odbyła się degustacja pieczywa.

Klasy Ib, Ic, IIc, IId IIe realizowały temat: Ile soku w soku? Uczniowie przygotowywali owoce i warzywa do sporządzenia soku w sokowirówce, następnie wspólnie z nauczycielami wyciskali soki. Na koniec oceniali i porównywali walory smakowe, zapachowe i wygląd soków z produkcji przemysłowej i soku wytworzonego samodzielnie.

Klasy Ia, IIa, IIb, IIId zajęły się tematem: Dlaczego suche chipsy są tłuste? Uczniowie poznali proces produkcyjny chipsów ziemniaczanych, oraz ich wartości odżywcze. Następnie dzieci miały możliwość degustacji własnoręcznie przygotowanych chipsów, wykonanych z bananów i jabłek w suszarce do warzyw i owoców.

Na zakończenie został ogłoszony konkurs pod hasłem: „Sztuka na talerzu”.

Zadaniem dla uczniów klas pierwszych było dostarczenie kolorowego zdjęcia formatu A4  przedstawiającego zwierzątko, wykonane ze zdrowych produktów spożywczych, a dla uczniów klas drugich, przedstawiającego pojazd, wykonany ze zdrowych produktów spożywczych. Do zdjęcia należało dołączyć przepis lub listę składników.

Mamy nadzieję że dzięki tym lekcjom uczniowie świadomie będą wybierać to co dla nich zdrowe.

Top
Facebook
Facebook
YouTube
Wielkość czcionki
Kontrast